czwartek, 20 marca 2014

Pasta słonecznikowo-jajeczna z jarmużem i orzechami włoskimi

Składniki:

pestki słonecznika 200g
2 jajka
3 gałązki jarmużu
garść orzechów włoskich
ząbek czosnku
pieprz
sól
czarnuszka
szczypta curry (domowej roboty)
pół szklanki wody

Przygotowanie:

Pestki słonecznika namoczyć na noc w przegotowanej wodze. Następnie wylać wodę, opłukać. Dodać dwa ugotowane jajka. Gałązki jarmużu umyć i zblanszować (ok.7 sekund). Orzechy włoskie zmielić w młynku. Dodać pozostałe produkty i zmiksować. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta dolewać wody przegotowanej, pamiętając o tym, że po wstawieniu do lodówki pasta nieco stężeje. Podawać z kiełkami lub pietruszką. Smakowitości! :)

A jak przygotować domowe curry?
Zmieszać imbir, pieprz czarny, kmin rzymski, gorczycę, chili, gałkę muszkatałową i kurkumę.

Wskazówki dla bezglutenowców:
Pestki słonecznika i orzechy włoskie firmy KRESTO. Przyprawy "Dary Natury" (poza kurkumą, która może zawierać śladowe ilości glutenu, jako że sprowadzana jest z Indii).







2 komentarze:

  1. Fajny przepis! Czekam na więcej. Może oprócz zdjęć będzie filmik? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ;) filmiki może za jakiś czas... :)

      Usuń