wtorek, 21 lipca 2015

Bezglutenowe kotleciki z bobem i chrzanem

Sezon bobowy w pełni, parę paczek mrozi się już na długie jesienne wieczory, dlatego postanowiłam upichcić smakowite kotleciki bobikowe.

Składniki:

  • pół kilograma bobu,
  • 4-5 ziemniaków,
  • świeży chrzan
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • świeże zioła - bazylia, oregano
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • sól, pieprz
  • mąka kukurydziana bezglutenowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Bób gotujemy al dente w osolonej wodzie i obieramy ze skórki. Ziemniaczki gotujemy również. Cebulkę siekamy i podsmażamy na masełku. Około 2cm korzenia chrzanu ucieramy lub siekamy bardzo drobno. Ostudzony bób, ziemniaczki i cebulkę wrzucamy do blendera. Dodajemy starty chrzan, wyciskamy sprasowany czosneczek. Dodajemy 2 jajka, posiekane świeże zioła, sezam, olej i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem blendujemy z radością :) Jeżeli masa nie chce się lepić jak do kotlecików dodajemy tyle mąki, aby kotleciki można byo formować w łapkach. Ulepione z apetytem kotleciki (wielkości nieco mniejszej od owoca kiwi) wrzucamy na patelnię i podsmażamy do momentu powstania złocistej skorupki. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz